Att handla för världen

global-concept-of-the-future-of-mother-earth

Är du den sortens person som gillar att shoppa kläder och skönhetsprodukter, eller du kanske älskar att laga mat? Oavsett om det stämmer in på dig eller inte så är kläder och mat saker som vi alla behöver köpa ibland och när vi gör det så är det viktigt att tänka på vilken vara som vi väljer.

Genom att handla ekologiska varor så bidrar du till att mindre kemikalier används vid odling och tillverkning. Ekologiska jordbruk motverkar också övergödning och bevarar den biologiska mångfalden. Det innebär att dina inköp hjälper till att förhindra nervskador hos arbetarna och de familjer som bor i närheten av odlingarna. Du bidrar även till att förebygga algblomningen i våra sjöar och hav. 

Det finns många företag runt om i världen som inte tar någon hänsyn till mänskliga rättigheter och hur deras anställda mår. Fairtrade handlar om att de som arbetar ska kunna göra det under bra förhållanden och få en rättvis lön för sitt arbete, det motverkar fattigdom, svält och sjukdom. Många Fairtrade-märkta varor är även tillverkade med hänsyn till miljön och mer än en tredjedel av odlarna har använt pengarna de har tjänat för att börja odla ekologiskt.

Men om man nu vill handla på ett hållbart sätt så kan det ändå vara svårt att veta var man ska leta, särskilt när det gäller skönhet och mode, samt vilka märkningar som man ska titta efter. På den här sidan så ska vi hjälpa till att underlätta det för att vi ska alla ha möjlighet att handla med ett gott samvete.

Det finns många olika märkningar som visar att produkten är tillverkad med hänsyn till miljön som till exempel Bra Miljöval, Krav och EU:s miljömärke. Kraven som företagen måste uppfylla kan skilja på sig mellan de olika märkningarna och vara olika hårda eller inrikta sig på olika områden. När det handlar om att skydda arbetarna så är Fairtrade-märkningen den enda som tydligt har sagt att de vill arbeta emot fattigdom och öka handlingskraften och inflytandet hos människor.